ترس های روزانه ما از کارهایی سرچشمه میگیرند که هر روز به خودمان وعده میدهیم که فردا به سراغشان میرویم ولی هر روز بهانهای سر راهمان سبز میشود تا به اصطلاح بیخیال انجام دادنشون بشیم. با من همراه باشید تا با نگاهی به کتاب “قدرت شروع ناقص” با ترس های روزانه مان روبه رو بشیم.
کتابی برای مقابله با ترس های روزانه
این روزها کتابی را در دست خوندن دارم به نام “قدرت شروع ناقص”. انگار وقتی که نیت میکنیم که یک سبک زندگی خاص رو انتخاب کنیم یا اینکه از ته دل تصمیم به تغییر میگیریم، اسباب کار هم خودش جور میشه.
من مدتهاست دارم بلاگهای متعددی در رابطه با سبک زندگی آرامش بخش براتون مینویسم، این بلاگ هم از سری بلاگ های سبک زندگی آرامش بخش هست و خیال دارم در وبلاگهای آینده هم راجع بهش حرف بزنم. اگر شما هم فکر می کنید در زندگی به آرامش بیشتری نیاز دارید در این مسیر با من همراه باشید.
کتاب قدرت شروع ناقص
اینجا اگر بخوام توجه شما رو به یک نکته از کتاب “قدرت شروع ناقص” کنم این هستش که چقدر ما در طول روز اضطرابهای بیمورد و بیموقع را تجربه میکنیم. ازتون دعوت میکنم که پاراگراف زیر رو بخونید و بعداً شما رو به یک چالش دعوت میکنم.
یک داستانک کوتاه اما آشنا از این کتاب
صبح زوده و شما بلافاصله بعد از اینکه از خواب بیدار شدید بلافاصله موبایلتونو روشن میکنید و پیامهاتون رو چک میکنید. اولین پیامی که باز میکنید از یک دوست قدیمی اومده که خواسته مطلبی را از یک مجله که قبلاً در خانه شما دیده برایش عکس بگیرید و بفرستید.
این پیام اصلا مهم نیست و کلا جزیی از برنامه روزانه شما نیوده ولی خودتان را قانع میکنید که به اون اولویت بدید و همان روز کلی وقت صرف میکنید تا بهش پاسخ بدید.داستان آشنایی بود مگه نه؟
چرا به کارهای غیر مهم و ناگهانی اولویت می دهیم؟
همه ما هر روز با انوع پیامها از اطرافیانمون مواجه میشیم که توجه کردن و اولویت دادن به اونها کلی از وقت ما رو گرفتن و ما ناخودآگاه ترجیح دادیم به جای اینکه به کارهای مهمی که از قبل براشون برنامه ریزی کردیم، بپردازیم ناگهان خودمون رو مشغول انجام کارهایی میکنیم که ناگهان برامون به وجود اومدند و اصلا الویت روزانه ما نیستند ولی ما خودمون رو قانع کردیم که باید انجامشون بدیم. اما چرا این اتفاق میفته؟
احساس اضطراب، ترس و نگرانی
هیچ چیز قدرتمندتر از احساس نیست. بیشتر وقتها زندگی ما را احساسات ما کنترل میکند. هرقدر که با خودمان کلنجار برویم که کارهایمان باید بر اساس منطق و با برنامه انجام شود، اما اگر احساس خوب و راحتی برای انجام آن کار در درونمان احساس نکنیم نمیتوانیم از پس انجامشان بربیاییم. ترس های روزانه در واقع قدرت این را دارند که زندگی ما را کنترل کنند.
ترس های روزانه چطور زندگی ما را کنترل میکنند؟
در این زمان بسیار کوتاهی که با خودتون در چالش هستید که به پیام دوستتان جواب بدهید یا نه، در واقع دارید با خودتان طفره میرید که از کارهای روزانهای که با انجام دادنشان راحت نیستید یا به نوعی از انجام دادنشان میترسید طفره برید. در اصل احتمالا دوست هم ندارید به پیام دوستتان جواب بدهید ولی شاید بهترین بهانه براتون باشه که از زیر کارهای مهمتری که در روز برای آنها برنامه داشتید در برید. در واقع نیازی نیست برنامه های بلند بالایی برای فردای خود بنویسیم فقط کافی است یاد بگیریم با احساساتمان به درستی رو به رو بشیم.
اولین راهحل برای مقابله با ترس های روزانه
یادتون باشه شما مجبور نیستید هر روز با خوتون کلنجار برید که باید چکار کنید و چکاری را نباید انجام بدید. اضطرابهای بی موقع نباید اجازه ورود به ذهن و روان شما را داشته باشند. هر روز خودتون رو با این چالش رو به رو نکنید که به پیام دیگران نگاهی بندازید. حداقل نیم ساعت اول بیدار شدنتون رو باید تحت کنترل خودتون باشه.
استرس و اضطراب بیموقع صبحگاهی ممنوع. یک عادت صبحگاهی برای خودتون دست و پا کنید که فقط بهتون احساس خوشحالی و آرامش میده و هر کاری که تا الان با انجام دادنش به طور نامرئی شما رو تحت تاثیر قرار داده و احساس روزانه تون رو کنترل کرده رو کنار بگذارید.
دومین راهحل برای مقابله با ترس های روزانه
هر وقت متوجه شدید با سرگرم کردن خودتون با کارهای فرعی سعی میکنید که برای خودتون طوری بهانه تراشی کنید تا بتونید از زیر کارهایی که باید انجام بدید در برید، بدونید که این یک نوع حواس پرتی آگاهانه است که ما از روی عادت اون رو انجام میدیم. گاهی وقتها انقدر سر خودمون را شلوغ میکنیم تا بتونیم از حس بد انجام ندادن کارهایی که باید انجام میدادیم فرار کنیم.
آگاه شدن به لحظهای که در آن قرار داریم
یادتون باشه همیشه آگاه شدن به یک خطای رفتاری معمولا نیمی از اون مشکل رو برطرف میکنه. پس سعی کنید هر وقت سرتون با کاری مشغول شد دست نگه دارید و قبلش از خودتون بپرسید که آیا واقعا لازمه این کار رو انجام بدم یا فقط دارم خودم رو سرگرم میکنم؟ حالا که حواستون به این موضوع جمع شد یک بخش بزرگی از مسیر رو طی کردید.
تکنیک ذهن آگاهی
تکنیک ذهن آگاهی همین کاریه که الان باهاش آشنا شدید. مکث کردن و بررسی کردن لحظه حال و مسلط شدن به همون لحظه ای که در اون قرار دارید تا بررسی کنیم و ببینیم در همین لحظه با چه احساسی رو به رو هستیم. این تکنیک کمک میکنه به سرعت به لحظه و کاری که دارید انجام میدید مسلط بشید نه اینکه ناخودآگاه و احساساتی که تجربه میکنید بر شما مسلط بشن. پیشنهاد میکنم برای اینکه به این موضوع بیشتر مسلط بشید و تکنیکش رو خوب یاد بگیرید بلاگ زیر رو مطالعه کنید.
۵ تکنیک عملی ذهن آگاهی برای بروز احساسات
سومین راهحل برای مقابله با ترس های روزانه
برای اینکه بتونید وقتی ترس های روزانه به سراغتون اومد اون رو سریع بشناسید با خودتون مرور کنید و ببینید کدوم موقعیتها یا موضوعات روزانه براتون استرس زیادی داره و هر وقت میخواید کاری رو در رابطه با اونها انجام بدید سرتون را با چیزهای دیگه گرم میکنید و به سختی به سراغشون میرین. بیایید برای اینکه راحتتر اونها رو بشناسید چندتا مثال با هم مرور کنیم:
ترس های روزانه وقتی نیاز به پیشرفت در یک موضوع داریم
مثلاً اگر برای پیشرفت در زمینه کاری نیاز باشد که ما بتوانیم در جمع سخنرانی کنیم، آنقدر خودمون رو با کارهای بیمربوط و غیر ضروری سرگرم میکنیم تا از آموختن و تمرین کردن در جمع خودداری کنیم.
اگه بخوام به طور خلاصه بگم به هر چیزی چنگ میزنیم تا از اون کاری که باید انجام بدیم طفره بریم. انگار که اصلاً دوست نداریم با ترسهامون روبرو بشیم. و در نهایت متأسفانه همین حواس پرتیهای روزمره باعث میشه که در زندگی در جاهایی که باید پیشرفت کنیم، رشد نکنیم.
ترس های روزانه وقتی باید با غریبه ها وارد صحبت شوید
مثال دیگهای که ممکنه برای شما هم اتفاق افتاده باشه در رابطه با روابط اجتماعی هست. مثلاً اگر از صحبت کردن با افراد غریبه ترس داریم، هزار و یک بهانه برای خودمون میتراشیم و کارهای غیر ضروری برای خودمون درست میکنیم تا از روبرو شدن با اون موقعیت که مجبور بشیم با افراد غریبه معاشرت کنیم دوری کنیم.
ترس های روزانه وقتی میخواهیم خلاقیتمان را بروز دهیم
این موضوع در مورد به اشتراک گذاشتن کارهای خلاقانه ما هم اتفاق میفته. یعنی اگه از نشون دادن خلاقیت خودمون به دیگران احساس شرم و خجالت داشته باشیم این باعث میشه تا زندگیمون رو طوری تنظیم کنیم که از انجام اون دوری کنیم. این رفتار متاسفانه ما رو از اصل خودمون دور میکنه و باعث از بین رفتن پتانسیلهای ما در زمینههای مختلف میشه.
شما هم سعی کنید موقعیتها و ترس های روزانه مخصوص به خودتون رو کشف کنید تا هر روز مجبور نباشید برای کشف اونها وقت زیادی صرف کنید.
چهارمین راهحل برای مقابله با ترس های روزانه
وقتی موقعیتها و ترس های روزانه خودتون رو شناختید و کاملا به اونها واقف شدید حالا باید یک موضوع رو عمیقا درک کنید و اون هم اینه که داشتن حس ترس و طفره رفتن کاملاً طبیعیه و نیازی نیست که این حس رو در خود سرکوب کنید. فقط کافیه که با وجود اینکه این حس رو عمیقا در خودتون احساس میکنید در هر صورت اون کار رو انجام بدید.
بر ذهن و احساستان مسلط شوید
ذهن کمکم متوجه میشه که این شما هستید که بر اون تسلط دارید نه ذهن و احساس بر شما. در این صورت کم کم احساس ترس و اضطرابتون کم رنگتر میشه و شجاعت شما بیشتر. هر بار که با ترس های روزانه تون رو به رو شدید به نتیجه کار فکر نکنید که خوب شد و به خوبی از پسش براومدید یا نه. فقط و فقط از صمیم قلب خوشحال باشید که با ترستون مواجه شدید.
با قلبتان تصمیم بگیرید
وقتی عمیقا تصمیم بگیرید که یک کاری رو که در اون خوب نیستید بارها و بارها تمرین کنید خود به خود در اون کار بهتر میشید پس در ابتدا فقط روی ترس های روزانه تون تمرکز کنید تا بر اون ها غلبه کنید. خوشحالی که بعد از انجام اون کار احساس می کنید حس شجاعت و افتخار رو به قلبتون تزریق میکنه و کم کم می تونید از ترس هاتون عبور کنید.
سخن آخر
بنابراین اول باید نسبت به اینکه چه زمانی این حس به سراغ شما میاد آگاه بشین. گاهی وقتها اونقدر این حس ترس و اضطراب شدت داره که با تمام قدرت میخواین تمام حواستون رو از روی کاری که باید انجام بدید بردارید. وقتی متوجه این احساس شدید کمی مکث کنید. یک نفس عمیق بکشید و برای چند ثانیه به خودتون وقت بدید. برای یک دقیقه آرام باشید و با اون حس همراه بشید. اما در حالی که به این حس اجازه وجود میدهید به خودتون جرأت بدید و به راهتون ادامه بدید و کاری رو که باید، به انجام برسونید.
اطمینان داشته باشید
من مطمئنم، شما هم این اطمینان رو داشته باشید که اگه این کار رو در طول روز انجام بدید و اون رو به شکل یک عادت در بیارید، توانایی این رو پیدا میکنید تا ظرفیت خودتون رو برای تحمل و کنار اومدن با این حس افزایش بدید و تکنیک همراه شدن و غلبه کردن با اون رو با تمرین مستمر بیاموزید. برای این کار بلاگ ها زیر حتما میتونند به شما کمک کنند تا روزهای بهتری رو تجربه کنید:
۵ قانون ذهن آگاهی برای بهبود تمرکز