برای کشف رابطه پول و خوشبختی باید به یک سوال خودمون جواب بدیم. پول تا کجا مهمه؟ چقدر باید پولدار بشیم تا احساس خوشبختی و شادکامی سراغمون بیاد؟
داستان این بلاگ
برای جواب دادن به این سوال پژوهشهای زیادی در سراسر جهان انجام شده اما من در این بلاگ سراغ پژوهش دانشگاه پرنیستون رفتم چون یک جواب نسبتا قطعیتری پیدا کرده.
سلام دوستان! من فریبا رجبی هستم. به یک بلاگ دیگه از سری بلاگهای سبک زندگی سالم خوش اومدید. با من همراه باشید تا این پژوهش رو مرور کنیم.
“دیتون” و “کانمن” رابطه پول و خوشبختی رو سنجیدند
در سال ۲۰۱۰ انگلس دیتون و دنیل کانمن از دانشگاه پرنیستون تلاش کردند رابطه پول و خوشبختی رو بسنجند. هزار نفر توی این پژوهش بررسی شد. دیتون و کانمن به یک عدد جادویی رسیدند و اون هم عدد ۷۵ هزار دلار درآمد سالانه یک خانواده بود. یعنی اگر یک خانواده حدودا در ماه ۶۰۰۰ دلار درآمد داشت. برای اینکه احساس خوشبختی بکنه کافی بود.
رابطه خوشی و خنده روزانه با درآمد بیشتر از مقدار تعیین شده
بررسیهای بیشتری انجام دادند تا ببینند آیا درآمد بیشتر رابطهای با خوشی و خنده روزانه داره؟ جواب “نه” بود. در واقع قبلاً هم این پژوهش انجام شده بود.
رابطه پول و بدبختی
مدتهاست که همه میدونند پول به تنهایی خوشبختی نمیاره اما پول حتماً مهمه و کمبودش در زندگی حتما بدبختی میاره.
دیتون و کانمن در واقع حد و مرز رابطه پول با خوشبختی رو بررسی کردند. مثلاً متوجه شدند کسانی که خیلی کمتر از ۷۵ هزار دلار در سال درآمد دارند اگر درآمدشون بیشتر بشه شادکامیشون هم افزایش پیدا میکنه.
پول کم و استرس
بدیهیه که وقتی پول کم باشه به حدی که نتونیم نیازهای اساسیمون رو با اطمینان رفع کنیم زندگی به شدت استرس زا میشه و اون وقته که قرون به قرون پول اهمیت پیدا میکنه. برای اینکه بتونیم سکان زندگی رو به دست بگیریم باید بتونیم نیازهای اساسی یک زندگی نرمال رو برآورده کنیم.
اما همونطور که گفتم این پژوهش مشخص کرد بعد از چه سطح درآمدی شادکامی ثابت میمونه. البته سوء تفاهم نشه بعد از اون هم میشه خوشبختی رو بیشتر کرد اما دیگه احساس شادی و خوشبختی و اینکه هر روز بیشتر بخندیم رابطه چندان قابل توجهی با پول بیشتر نداره.
خوشبختی و شادکامی بیشتر در گرو چه چیزی است؟
اینجاست که اگه بلاگ قبلی رو خونده باشید متوجه میشید برای خوشبختی و شادکامی بیشتر و واقعی چه چیزی بیشترین اهمیت رو داره. اگه این بلاگ رو نخوندید لینکش رو هم اینجا و هم آخر بلاگ میگذارم. بعد از خوندن این بلاگ میتونید اون رو بخونید. البته برای این بلاگ و بلاگ زیر ویدیو هم ساختیم، اگه با صوت و تصویر ارتباط بهتری برقرار میکنید این ویدیوها حتما میتونند برای شما جذاب باشند و حال و هوای بلاگ رو بهتر منتقل کنند.
مسئله پول تا کجا اهمیت داره؟
در واقع مسئله پول تا جایی اهمیت داره که ما بتونیم کنترل زندگیمون رو به دست بگیریم مثلاً اگه ما یه خونه داشته باشیم مهم نیست این خونه مال خودمون باشه یا مستاجر باشیم همین که مطمئن باشیم درآمدمون به قدری هست که بتونیم خونهای رو که در اون احساس راحتی و خوشحالی کنیم اجاره کنیم، کافیه.
یا اینکه مهم نیست از خودمون ماشین داشته باشیم همین که اونقدر پول داشته باشیم که هر وقت به ماشین نیاز داشتیم راحت به اون دسترسی داشته باشیم یعنی ما تونستیم کنترل زندگیمون رو به دست بگیریم. همینطور خدمات رفاهی و درمانی.
میزان درآمد ما باید بتونه نیازهای اساسی ما رو رفع کنه
در واقع وقتی اونقدری درآمد داریم که بتونیم به هر چیزی که واقعاً بهشون نیاز داریم رو به راحتی در زندگی برای خودمون و خانوادهای که تشکیل دادیم فراهم کنیم. اینطوری میتونیم خودمون رو از استرس پول بیشتر درآوردن رها کنیم.
وقتی معمولی بودن خودمون رو بپذیریم
متأسفانه ما فکر میکنیم اگه معمولی بودن خودمون رو بپذیریم پس یعنی به هیچ چیز و هیچ جا نمیرسیم. اما یادمون میره دست بالای دست بسیاره به هرجا که برسیم همیشه جایی بالاتر وجود داره. پول زیاد گاهی حتی باعث حرص و ناراحتی بیشتر هم میشه.
حتماً برای شما هم پیش اومده که به آرزوهاتون رسیده باشید و بعد از مدتی احساس کنید باید بیشتر پیشرفت کنید. مثلاً هر ماشینی بخریم حتماً یک مدل بالاتر از اون هم وجود داره. هر خونهای در هر کجا که بخرید بازم بهتر از اون هست.
مرضی به نام بیشتر خواهی
پول زیاد گاهی ما رو توی دام مقایسه میندازه یا ما رو گرفتار مرض بدتری به نام بیشترخواهی میکنه. چیزی که باعث میشه هیچ وقت هیچ چیزی برات کافی نباشه. هرچقدرم پیشرفت کنی راضی نشی. اما وقتی از جایی که هستی لذت نبری و قدر چیزی رو که الان در اختیارته ندونی، فکر میکنی با پیشرفت کردن به چنین لذت و رضایتی میرسی؟ قطعاً نه!
چون هر چقدر که جلو بری بازم جایگاه بالاتری هست که تو خودت رو اونجا نمیبینی. البته مقایسه خود با دیگران در ذات انسانه. همیشه با خودمون فکر میکنیم ما با زندگی دوست و آشناهامون، همسایهمون با فیلمها و سریالها یا با آدم هایی که توی شبکههای اجتماعی خودنمایی میکنند چقدر فاصله داریم؟
مقایسهها نابودگر شادکامی و خوشبختی هستند
تحقیقات نشون داده هر چقدر بیشتر خودمون رو با دیگران مقایسه میکنیم به همون میزان شادکامیمون کمتر میشه. هر چقدر هم نابرابری بیشتری ببینیم ناراحتیهامون افزایش پیدا میکنه. پس چاره چیه ؟ یکی از راه حلهای خوب رو مارک منسن نویسنده کتابهای خودشناسی معرفی میکنه.
مارک منسن میگه اینکه ما به مقایسه کردن ناگزیریم شاید درست باشه اما مهمه که بدونی برای سنجش خودت و زندگیت از چه معیارهایی استفاده میکنی باید بدونی که موفقیت برای تو چه شکلیه؟ یکی معیار موفقیت براش موجودی حساب بانکیشه. یکی داشتن یک خانواده صمیمی و پشتیبان.
ارزشهای زندگی خودت رو بشناس
بنابراین در مسیر ارزشهای زندگی خودت قدم بردار و اگه داری ارزشهای خودت رو زندگی میکنی دیگه لزومی نداره که موفقیتهای خودت رو با دیگران مقایسه کنی و به خودت استرس وارد کنی.
یه راه دیگه اینه که واقعاً بتونیم از داشتههامون لذت ببریم و حتی بیشترش هم بکنیم و اون راه رو راندا برن بهمون معرفی میکنه. راندا برن در کتاب معجزه شکرگزاری میگه وقتی شاکر باشی در عوض بیشتر دریافت میکنی وقتی از چیزی که داری با عمق وجودت رضایت داشته باشی و با تمام احساساتت قدردانشون باشی، سلامتی بیشتر، روابط بهتر شادی و پول بیشتر رو به جریان انداختی.
جمع بندی درباره رابطه پول و خشبختی
پس اگه بخواهیم یه جمعبندی کلی داشته باشیم از اینکه پول چقدر توی خوشبختی موثره؟ باید بگیم پول نبودش حتماً بدبختی میاره و حتماً پول بیشتر احساس خوشبختی و شادکامی رو افزایش میده. اما تا حدی که بهش نیاز داشته باشیم و تا حدی که بتونیم باهاش نیاز و رفاه زندگیمون رو برآورده کنیم. در واقع تا جایی که بتونیم کنترل زندگیمون رو به دست بگیریم.
پول تا کجا مفید و مؤثره؟
پول بیشتر تا جایی که باعث نشه ما از ارزشهای زندگیمون خارج بشیم خیلی هم مفیده. یعنی اگه یکی از ارزشهای زندگیمون اینه که رابطه خوبی بسازیم تا احساس خوشبختی داشته باشیم، حتماً بین وقت صرف کردن برای اینکه پول بیشتری در بیاریم یا وقت بگذاریم تا روابط صمیمی و گرم برای خودمون ایجاد کنیم، حتماً باید زمانمون رو صرف ساختن روابط خوب و موثر بکنیم تا بتونیم به خوشبختی واقعی دست پیدا کنیم.
رابطه خوشبختی و ساختن روابط خوب
توی بلاگ قبلی درباره رابطه خوشبختی و روابط خوب صحبت کردیم که اگه اون رو نخوندید لینکش رو هم اینجا و هم آخر بلاگ میتونید ببینید.
و اما حرف آخر
اما قبل از اینکه این بلاگ رو ببندیم باید بهتون بگم ماجرای این سری از بلاگها از چه قراره. من حداقل یک دهه از عمرم رو خیلی جدی و حرفهای صرف مطالعه تخصصی در زمینه تغذیه و سلامت خانواده کردم که این شامل سالها تحصیل در دانشگاههای کاناداست. این همه سال تحصیل آکادمیک در واقع برای این بود که این دغدغه همیشه با من بود که چطور میتونم به خانوادهها کمک کنم زندگی از هر جهت سالم و شادی رو برای خودشون بسازن.
بلأخره شد
بلأخره تونستم این رویای همیشگیم رو محقق کنم و به همراه تیمم این سری از بلاگها رو با کلی تحقیق و مطالعه از مطالب به روز دنیا جمع آوری کردیم و نسخه ویدیویی بلاگها رو هم توی یوتیوب منتشر کردیم که ویدیوی یوتیوبم رو هم همین پایین میتونید ببینید و کانال رو سابسکرایب کنید.
منتظر خبرای خوب باشید
قراره خیلی زود کلی خدمات توی وبسایت و کانال داشته باشیم کارهای جذابی که مطمئنم خیلی میتونن بهتون کمک کنن تا زندگی بهتر و خوشمزهتری برای خودتون و خانوادهتون بسازید. زندگی که پر از ارزشهای واقعی و اصیله و میتونه همه ما رو شفا بده!
بلاگهای زیر هم میتونن راهنمای خوبی براتون باشن برای اینکه بتونید یک زندگی آرامش بخش رو شروع کنید:
۳ تکنیک ساده برای تضمین سلامت روان و زندگی آرام
۵ کار ساده برای داشتن یک زندگی آرام