این روزها توی چالش درست کردن دسرهای اتریشی هستم و امروز نوبت دسر مربایی تارت لینزر (Linzer Torte) شد بیاین بهتون بگم چی شد امروز انتخابم این دسر مربایی شیک شد.
چرا دسر مربایی انتخاب امروزم بود؟
امروز صبح که لیست دسرهای اتریشی رو دوباره نگاه میکردم، یه چیزی تو دلم گفت که وقتشه یهکم برم سمت دسرهایی که ظاهر کلاسیکتری دارن. چیزی که هم بشه با چای عصرونه سروش کرد و هم توی ظاهرش یهجور احترام به سنت دیده بشه. دسر مربایی تارت لینزر دقیقاً همون حس رو داشت.
- حلقههای سیب سرخ شده دسر اتریشی (Apfelradln)
- دسر مربایی اتریشی تارت لینزر (Linzer Torte)
- شیرینی وانیلی اتریشی وانیلکیپفرل (Vanillekipferl)
- پیراشکی مربایی اتریشی کراپفن (Krapfen)
- دسر لطیف اتریشی کریمشنته (Cremeschnitte)
- کیک شکلاتی اتریشی تورت ساخر (Sachertorte)
بچه ها هم دسر مربایی دوست دارند
چند وقتیه بچهها میگن «مامان یه چیز شیرین درست کن که توش مربا داشته باشه!» و راستش خودمم دلم یه چیزی میخواست که اون شیرینی لطیف مربا رو داشته باشه، اما توی قالب یه شیرینی اصیل و سنتی.
راستش دلم میخواست بعد از حلقههای سیب، برم سراغ یه دسر که هم سنتی باشه، هم بشه با خانواده ازش لذت برد و توی چشمهای بچهها دید که واقعاً منتظرن ببینن زیر اون خطوط ضربدری، چه مربایی پنهونه. درست مثل دسرهای مربایی که قبلا درست کردم.
طرز تهیه پیراشکی مربایی یا آلمانی
دسرها هم مثل قصهها هستند
بعضی دسرها شبیه قصهان. از نسلهای قبل رسیدن به دست ما، با طعمی که همیشه همونه، اما هر بار که میخوریش، یه حس تازه بهت میده. به نظر میرسه این دسر مربایی اتریشی تارت لینزر، یکی از اون قصههاست.
داستان دسر مربایی اتریشی (تارت لینزر)
وین، قرن هفدهم. داخل کتابخونهای قدیمی، لای صفحات یک دفتر دستنویس آشپزی، دستور شیرینیای نوشته شده که بعدها قراره نام “قدیمیترین تارت دنیا” رو به خودش بگیره. این شیرینی از اون روز تا امروز، در مراسم خانوادگی، کریسمسها و عصرهای بارونی با چای گرم سرو شده و قلب خیلیها رو تسخیر کرده.
Linzer Torte از شهری به نام لینز در اتریش اومده، جایی که خمیر کرهای، آرد بادام یا فندق، دارچین و میخک، با مارمالاد قرمز تمشک یا توتفرنگی قاطی میشه و روی تارت با نوارهایی از خمیر توری تزئین میشه.
اما این دسر مربایی، فقط یک رسپی نیست
حس احترام به سنت و زنان نسلهای قبله. زنهایی که ساعتها وقت میذاشتن تا این تارت رو درست کنن، به عشق خونواده، به عشق مهمون، به عشق لحظههای باهم بودن. با خوندن این جمله از داستان تارت لینزر حس کردم چقدر درست گفته. واقعا وقتی یه همچین دسری که هر تکهاش رو باید با کلی ظرافت، دقت و حوصله درست کرد سزاوار حس احترام هم هست.
سبک زندگی آهسته و فلسفه بدون عجله
درست کردن این تارت یا همون دسر مربایی یه نماد برای زندگی بدون عجله است. آشپزی کردن به این سبک که همه چیز از ابتدا با دست های خودمون انجام میشه حضور در لحظه رو تقویت میکنه و بهمون حس زندگی کردن واقعی رو میده.
از هم زدن خمیر، تا خوابوندنش، از درست کردن مارمالاد خونگی، تا چیدن نوارهای خمیری روی تارت… همهش دعوت به آرامشه.
یه دعوت به اینکه:
“زندگی رو مثل تارت لینزر مرحله به مرحله با صبر و حوصله جلو ببر. با عشق، با حوصله و با ترکیب سادگی و زیبایی.”
چطور نوشیدنی سالم، بخشی از انتخابهای آگاهانه روزانه ما بشه؟
مواد لازم:
- ۱۲۵ گرم فندق بوداده و خردشده
- ۱۲۵ گرم آرد سفید
- ۵۰ گرم شکر
- ¼ قاشق چایخوری پودر دارچین
- ۱۲۵ گرم کره سرد و خردشده
- پوست رندهشده یک عدد لیمو
- ۱ عدد زرده تخممرغ
- ۱ قاشق غذاخوری آب لیمو
- ۳۰۰ گرم مربای تمشک با کیفیت بالا
- پودر شکر برای تزئین
طرز تهیه دسر مربایی اتریشی تارت لینزر (Linzer Torte)
۱. آماده کردن خمیر
اول از همه فندقهای بوداده رو ریختم توی غذاساز و حسابی پودر کردم. بعد بهش آرد، شکر و یه کوچولو دارچین اضافه کردم و دوباره دستگاه رو روشن کردم تا خوب با هم ترکیب بشن.
کرهی سرد و خردشده رو هم اضافه کردم. با چند پالس دیگه، مواد کمکم شبیه خردهنان شدن. اون لحظه که بوی کره و دارچین بلند شد، حس کردم دارم یه خمیر خاص میسازم.
پوست لیمو رو رنده کردم و ریختم توی مخلوط. یه طراوت خوشایند به بوی خمیر داد. زردهی تخممرغ و یه قاشق آبلیموی تازه رو هم اضافه کردم و خمیر شروع کرد شکل گرفتن. وقتی جمع شد، با دستم فرم دادم، توی پلاستیک پیچیدم و گذاشتمش توی یخچال تا برای حداقل یه ساعت استراحت کنه.
۲. آمادهسازی قالب و باز کردن خمیر
فر رو روی ۱۸۰ درجهی سانتیگراد روشن کردم. یه قالب تارت ۲۰ سانتیمتری رو چرب کردم و کمی آردپاشی کردم.
دو سوم خمیر رو از یخچال درآوردم، کمی صبر کردم تا نرمتر بشه، بعد آروم بازش کردم. کف و دیوارههای قالب رو با خمیر پوشوندم. با چنگال چندتا سوراخ کوچیک کف خمیر زدم و دوباره گذاشتمش توی یخچال برای ۲۰ دقیقه.
۳. اضافه کردن مربا و طراحی نوارها
وقتی خمیر خنک شد، ۳۰۰ گرم مربای تمشک رو روی سطحش پخش کردم. رنگ قرمزش روی زمینهی طلایی خمیر، خیلی دلچسب شده بود.
باقیموندهی خمیر رو دوباره باز کردم و با یه چاقوی باریک، نوارهای یکدستی بریدم. این قسمت واقعاً حس بازی با هنر داشت. نوارها رو به شکل شبکهای روی مربا گذاشتم. ترکیب ساده ولی جذابش حسابی به دل مینشست.
۴. پخت تارت
قالب رو گذاشتم توی فر. حدود ۳۵ تا ۴۰ دقیقه طول کشید تا خمیر طلایی و کاملاً پخته شد. بوی فندق و کره و مربای گرم شده همه جا پیچیده بود.
وقتی از فر درآوردم، گذاشتم تا کامل خنک شه. بعد روی تارت کمی پودر شکر پاشیدم. همون موقع که نگاهش میکردم، حس افتخار عجیبی داشتم. انگار یه قطعه از تاریخ اتریش رو توی خونهی خودم پختم.
طرز تهیه تارت انار با کرم پرتقال
دسر مربایی اتریشی دسری کلاسیک
اولش که اسمش رو دیدم، فکر میکردم قراره با یه دسر رسمی و مجلسی روبهرو بشم. ولی وقتی بوی مربای قرمز و دارچین پیچید توی خونه، فهمیدم تارت لینزر بیشتر از یه شیرینی کلاسیکه. این دسر برای من و خونوادهام یه عصر زیبا، یه خاطرهی گرم از چیزهای کوچیکی که آدمو خوشحال میکنن ساخت.
لحظهای برای خانواده
بچهها همیشه عاشق دسرهایین که توش مربا باشه. و این یکی، نه فقط ظاهر قشنگی داشت، بلکه اونقدر طعم لطیف و دوستداشتنیای داشت که بشه با یه فنجون چای، کنار هم نشست و لحظه ساخت.
۳ راهکار ساده برای ساختن رابطه مثبت و عمیق در زندگی
حرفی از دل
برام جالبه که بعضی دسرها، با اینکه از دل سنت بیرون میان، ولی وقتی وارد خونهمون میشن، یهجور احساس صمیمیت ایجاد میکنن.
این دسر مربایی اتریشی برای من، ترکیب عجیبی از نظم و محبت بود. یه شیرینی با ظاهر دقیق، ولی باطنی که پر از مهره.
چیزی شبیه زندگی
گاهی زندگی هم همینطوره؛ ظاهرش ممکنه رسمی و پر از قاعده باشه، اما وقتی از نزدیک لمسش میکنی، پر از لایههای شیرینیه که فقط باید جرئت کنی و یه برش ازش بچشی.
۵ راه قدرشناسی برای لحظات کوچک زندگی